Nasi Komok

Nasi Komok. (utk 2 cawan beras)

Bahan-bahan:

1. 3 ulas bwg putih (ptg dadu)
2. 1 biji bwg besar (1/2 hiris, 1/2 ptg dadu)
3. 1 inci halia (hiris)
4. Rempah 4 bradik
(kayu mns, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang)
5. 2 tangkai akar daun ketumbar
6. 1 kiub pati ayam Maggi
7. Cendawan butang (dlm tin)
8. Cendawan shitake
9. Garam
10. 1/2 ekor ayam
1. 3 sudu kecil rempah waugh’s

Bahan-bahan

Bahan-bahan

Cara2 nya:

1. Panaskan minyak dlm kuali then tumis bwg putih, bwg besar, halia, akar ketumbar dan rempah 4 beradik.

2. Klu dah garing kuning2, bleh masukkan 3 sudu kecil rempah waugh’s..
Kacau2 then buh air cket sbb xnak bg rempah tu melekat kat kuali.

3. Buh 1 kiub pati ayam maggi, tmbah air then buh ayam.

4. Biar die mendidih.. Pastikan ayam masak, bleh buh cendawan shitake dan cendawan butang dlm tin tu.

5. Tmbh garam then rasa kuah tu dulu. Agak2 dah best, tutup api.
(kuah tu agak2 la byk mane, sesuai dengan jumlah air yg kite slalu msk nasi)

6. Amik isi ayam buh dlm bekas asing letak tepi dulu.

7. Buh sume kuah dan bhn2 yg kite msk td tu dlm periuk ada 2 cawan beras yg dah siap basuh.

8. Then, masak lah dlm rice cooker.. Bila dah ns hmpir msk, buh ayam yg kite asing td tu atas nasi.

9. Sape yg suka telur boleh jugak rebus telur siap2, kupas then letak dlm periuk tu skali ngan letak ayam.

10. Siap. Makan smpai kenyang

******

Untuk sambal: (Lebih kurang sambal nasi ayam.)

1.blend cili padi dgn lada besar dan bwg putih ( buh sup ayam utk air blend tu)
2. Buh dlm periuk, masak dgn 2 akar ketumbar serta btg n daun skali ( btg & daun-hiris)
3. Tmbh cuka sket..seimbang kan dgn garam n gula. Msk smpai likat. Siap.

Selamat mencuba.

Selamat mencuba.

P/s :
* dihidang dgn ulam kubis, timun, tomato dan daun salad.
*boleh tambah sup utk sape2 yang biasa nak makan ngan kuah wlupun ikutkan resepi asal mmg xde sup.
*tmbah ayam goreng berempah utk lauk klu xnak buh ayam sekali ngan nasi.
*resepi original tak letak cendawan, saja modified hihi.
*goreng bwg utk tabur atas nasi.

Leave a comment